LED vs. HPS

Home / O Grow lampách / LED vs. HPS

LED vs. HPS

Při pěstování rostlin je LED technologie v mnoha ohledech výhodnější než tradiční.

Při pěstování rostlin je LED technologie v mnoha ohledech výhodnější než tradiční. Pěstitelé si mohou zjednodušit a ochlazovat své skleníkové prostory, tím uspořit na spotřebě elektrické energie, a co je možná nejdůležitější, mohou výrazně zlepšit kvalitu svého ovoce a zeleniny. Nakolik vysokotlaké sodíkové (HPS) žárovky vyzařují větší světlo, většina energie je zbytečná, protože tímto způsobem se zvyšuje pouze teplota místnosti a účet za elektřinu. Důvodem je, že většina světla HPS lampy nepatří do fotosyntetického rozsahu, to znamená, že fotosyntéza není příznivá. Jinými slovy, velkou část spektra tohoto světla rostliny ztrácejí, protože rostliny mají různé vlnové délky barevného spektra a liší se podle specifických potřeb a míry absorpce. Rostliny umí využít jen určitou část rozsahu fotosyntézy. Pokud využíváme LED lampy s různým barevným osvětlením ve stanovených poměrech, tak můžeme nastavit přesné spektra barev, které dané rostliny potřebují pro svůj vývoj. V tomto případě jsou ztráty malé nebo nulové. Celé 12 spektrové pásmo přesně pokrývá všechny potřeby rostlin.

LED vs HPS

Pokud pěstitelé chtějí poskytnout ideální prostředí pro své rostliny, jedna z největších výzev je nastavení správné teploty v místnosti.

Teplota povrchu sodíkových žárovek může dosáhnout až 400 stupňů. V případě, že pěstitel nekoupí drahé vybavení, se kterým umí situaci držet pod kontrolou, bude čelit vážným problémům: zpomalení růstu, zvadlé květiny a rychlá dehydratace. Důsledek tohoto je zakrnění kořenového systému, nutriční nedostatečnost, a zvýšení výskytu toxinů v rostlinách. Může být zničena celá úroda. Kromě toho při vysokých teplotách se kvalita rostlinných olejů zhoršuje, což vede ke ztrátě chuti ovoce, nebo vůni květin.

LED lampy neprodukují teplo, povrch zůstává chladný. Při nastavení teploty se kromě ventilátorů s vnitřním oběhem nevyžaduje další zařízení. Při nižší teplotě je mnohem snazší udržitelné ideální prostředí pro vývoj rostlin, navíc dojde k úspoře velkého množství vody. Při vysokých teplotách nastává vysoké odpařování, tím se spolu s vodou zbytečně ztrácejí i drahé živiny. Pokud je zóna kolem kořenů chladnější, kořeny narostou větší a jsou zdravější, což má za následek zvýšenou úrodu. Při nižších teplotách se neporuší ani vývoj rostlinných olejů. To znamená, že ovoce bude chutnat lépe a květiny budou mít lepší vůni.

související články
No posts were found